Ziekte en schimmel in de tuinplanten

Net als je denkt dat je tuin lekker aan het groeien en bloeien is zie je vreemde bruine vlekken en bruine pokken op je planten. Wat doe je eraan en wat is het? Op internet kun je best veel vinden over ziektebeelden en de behandeling., maar ik geef je wat ik heb gevonden over de vreemde vlekken op mijn Astrantia (zeeuwsknoopje), de vreemde luizen op mijn haagbeuk en de bruine pokken op de stokroos.
Bruine vlekken op het blad van Astrantia.


Dit komt doot een vliegje (Phtomyza astratiae) die in april eitjes legt in het blad. Als de eitjes uitkomen eten de larven zich vol aan het bladmoes en ontstaan er bruine vlekken. Niet schadelijk maar ook niet mooi. Je kunt tegen het v liegje zelf weinig doen en tegen de larven ook niet maar als je de bruine bladeren afknipt groeien er weer nieuwe voor terug. doe dit zo snel mogelijk, als je de eerste symptomen ziet.
Beukenbladluis

Deze luis zie je vaak in de vroege zomer op de beukenhaag, Fagus sylvatica. Op mijn beukhaag zijn de plat en wit maar soms ook blauwwit van kleur. Ze kleven aan de onderkant van het blad en leven van de bladsappen en dat kan niet goed zijn voor de beuk. Daardoor misvormen ze en kunnen ze niet goed groeien. Weg ermee dus.

Milieuvriendelijk
Als het er niet heel veel zijn en je ziet het op tijd dan kun je ze heel goed wegspuiten met water, vooral aan de onderkant van het blad spuiten en in de heg. Met een flinke straal. Herhaal dit meerdere in een week. 
Chemisch Als de luizen blijven terug komen of als het er al heel veel zijn kun je spuiten met Pyrethrum, een grotendeels op plantaardige basis bestrijdingsmiddel waar de beukenbladluis maar ook rupsen en kevrs mee bestrden kunnen worden. Niet teveel gebruiken hoor!


Roest op de stokroos.

Ieder jaar weer krijgt mijn stokroos rare pukkels op de bladeren en op de stelen die de groei heel erg belemmeren en die de stokroos aan de onderkant kaalslaan. Niet mooi maar niet schadelijk. Het is een schimmelinfectie die veel voorkomt. Ze noemen het roest. Sommigen zeggen niet te weten waar het vandaan komt maar andren zeggen dat het te maken heeft met een te natte gronde of een te arme grond. 
aangezien mijn stokrozen op het zuiden staan en niet te vochtig ga ik voor het “te arme” en mest ik ze bij. Ben benieuwd. Knip als je het ziet de bladeren snel weg om erger te voorkomen.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.