Zachte vrienden met stekels

 

Mijn huis staat vol met planten, dat zal je niet verbazen. Helemaal na het maken van het nieuwe boek, het Plantenlab zijn er weer heel veel mooie nieuwe exemplaren bij gekomen. Het probleem is dat ik na een tijdje geen afstand meer kan doen van deze nieuwe vrienden, ze zijn gezellig en sommige ook zo mooi. Dus geen planten meer erbij dan maar….

Tot ik deze weer tegenkwam, uit een oude productie die ik maakte voor Margriet. Daarvan heb je er nooit teveel. Geen echt groen, maar wel heel erg leuk. Als je eenmaal online gaat zoeken vind je ze overal en in zo veel leuke variaties dat je een hele tafel of vensterbank ermee vol kunt zetten. Je kunt ze kopen via Etsy bijvoorbeeld of je maakt ze zelf! De onderstaanden maakte ik voor weekblad Margriet maar volgens mij als je het eenmaal doorhebt kun je die andere ook maken.

 

Cactus Margriet

Cactus haken:

Nodig: 2 kleine terracotta bloempotjes, doorsnede ca. 6 cm • dikke haakkatoen en haaknaald nr. 3,5 of 4 • 2 kant-en-klare (gehaakte) bloemetjes • 2 bolletjes dunne haakkatoen (groen en grijs of bruin, haak- naald nr. 2) • fiberfill • haakervaring! (kijk voor een basisles

Cactus met bloemetjes (lekker makkelijk)

Haak van de dikke katoen een ketting van 4 lossen, sluit tot een ring, haak
8 vasten in de ring, sluit met een halve vaste, meerder door in elke steek 2 vasten te haken (16 st.), haak bij de volgende toer nogmaals 2 vasten in elke steek

(32 st.). Haak vervolgens spiraalsgewijs door tot de gewenste doorsnede en hoogte. Haak nog een klein zijtakje en naai dit op het andere deel vast. Naai de bloemetjes vast en vul de cactus met fiberfill, naai de onderzijde dicht en zet in het potje.

Cactus met aarde (iets lastiger)

Haak van dunne groene katoen een ketting van 4 lossen en sluit tot een ring met een halve vaste. Haak in elke steek 2 vasten (8 st.), herhaal dit nog twee keer (38 st.). Haak tot de gewenste hoogte (ca. 7 cm), minder bij de volgende toer door 4 vasten te haken, 1 overslaan, herhaal, doe dit ook in de volgende toer. Ga verder met de tweede kleur en haak 2 vasten in elke steek, herhaal. Haak verder tot de binnenmaat van de pot, werk af en vul met fiberfill. Knip uit een stevig stukje karton een cirkel die precies in het potje past en lijm ‘het plantje’ hierop vast met textiel- of hobbylijm. Zet de cactus in de pot.

Heb je nog nooit gehaakt kijk dan eerst deze filmpjes: leren haken

cactua and

12 Reactie's
 • J. Kroeze
  Geplaatst op 23:55h, 20 januari

  Leuk die harige vriendjes Judith. Mooie site heb jeliefs Jacobien

  • Judith Baehner
   Geplaatst op 09:36h, 21 januari

   Je zou ze toch allemaal willen maken?

 • Ineke Russchen
  Geplaatst op 20:05h, 19 mei

  Hoi Judith,

  Wat een geweldig assortiment gehaakte cactussen ! Ik ga snel beginnen met je basispatroon. Als u meer patronen heeft van gehaakte cactussen wil ik ze graag kopen.
  Ook op Etsy ga ik zoeken; lijkt me geweldig om een vensterbank vol te hebben.
  Iets heel anders dan wat ik zelf maak: aardappeljuweeltjes (sieraden van aardappelen).
  Kan ik een reactie op mijn berichtje krijgen?
  Hartelijke groetjes,
  Ineke

  • Judith Baehner
   Geplaatst op 08:27h, 20 mei

   Hallo Ineke,

   Leuk dat je aan de cactussen gaat beginnen. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat; wil je en foto mailen. Ik denk dat als je de eerste hebt gemaakt dat er vanzelf meer volgen.

 • carla
  Geplaatst op 20:47h, 11 oktober

  Goedenavond.
  Helemaal leuk de gehaakte cactus.
  Kan ik het patroon van je overnemen?
  Wat zijn de kosten?
  Mooie avond en ik hoor van je.
  Vr gr carla

  • Judith Baehner
   Geplaatst op 08:57h, 12 oktober

   Hey Carla,

   Leuk dat je aan slag gaat om de cactussen te haken! Als je je mailadres kunt sturen naar [email protected]nl dan zoek ik de beschrijving voor je op.

 • Nelly Verkaik
  Geplaatst op 15:41h, 19 oktober

  Hallo Judith,

  Ik ben al een tijdje op zoek naar het patroon van de cactusjes van de middelste kleine fotootjes, de plantjes in de gehaakte kleine bruine potjes. Kan jij mij daar misschien aan helpen?
  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet.
  Nelly

  • Judith Baehner
   Geplaatst op 15:54h, 19 oktober

   Hallo Nelly,

   Hiervan heb ik geen beschrijving helaas. Misschien kun je wat uitproberen en opschrijven voor later. Zo heb ik ook die cactusjes ooit gehaakt. Haak eerst een ronde schijf en werk dan recht naar boven toe, waarbij je telkens een paar stokjes mindert. Hoop dat je eruit komt.

 • Jannine Molhoek
  Geplaatst op 10:47h, 22 oktober

  Beste Judith, ik wil dolgraag het patroon hebben van de div.gehaaktecasussen in de mandjes. Kun jij me daar aan helpen.

  Groetjes Jannine Molhoek

  • Judith Baehner
   Geplaatst op 07:02h, 23 oktober

   Hey Janinne,

   Leuk dat je ook zo enthousiast wordt van de gehaakte cactussen! Het werkbeschrijving van de cactussen die op de site staat is wat ik heb. Daarop kun je variëren. Have fun!

 • Rita Evers
  Geplaatst op 18:33h, 16 april

  Hallo Jannine,
  Wat leuke cactussen haak je, ik ben ook cactussen aan het haken.
  Mijn vraag is hoe krijg je de cactus harig, zoals ik 1 van jou cactussen, speciaal garen?
  Groetjes Rita Evers