Tuinvogels in de winter.

Het wordt maar niet kouder in Nederland; ik hoop nog steeds op sneeuw en ijs. Goed voor de boerenkool in de groentenbakken bij mijn huis maar de vogels kunnen dan wel wat extra calorieen gebruiken. Zet dus vast vetbollen klaar. Voor Margriet 8 schreef ik deze week een stukje over vogels voeren en hoe je leuke vetpotjes maakt met oude kopjes vol pinda’s en zaden. Zet ook water voor de vogels in de tuin. Vogels eten wat ze nodig hebben meer niet en wees niet bang dat ze lui worden. Zet ook rustig water neer want een vogel weet dat als het vriest het niet slim is om te badderen. Niet iedere vogel eet hetzelfde, en niet in ieder gebied komen dezelfde vogels. Kijk dus in je tuin welke vogels je het meest ziet en pas daar het voer op aan. Overigens mag je er vanuit gaan dat tuincentra en dierenwinkels voer verkopen voor vogels die in jou buurt veel voorkomen. 

 

Wat me verbaast is dat je vogels eigenlijk het hele jaar door mag bijvoeren, in het najaar om vast een vetlaag te vormen voor de winter en in de lente als er jongen zijn voor de jongen en de ouders. Geef dan geen pinda’s meer want daar stikken de jonge vogels in.

Nu woon ik aan het water en zie mensen in mijn buurt vaak brood aan de eenden en de zwanen geven. Doe dat liever niet het is niet gezond voor ze. Als het echt koud is geef ik de eenden op een plek weg van het water gewelde musli of havervlokken. Zo heeft iedere vogel zijn wensen. 

Bijvoeren van tuinvogels uit de top 10 van 2014:

Mussen, vink en groenling geeft u een mix van zaden met zonnepitten en restjes eten zonder zout. Kruimels bruin brood vinden ze ook lekker. Beetje hetzelfde als voor de merel en de spreeuw maar zonder pinda’s. Zij eten op een voederplank maar ook op de grond.

Merel, spreeuw en zanglijster eten het liefst op een sneeuwvrije plaats bij de struiken.
Klein stukjes brood, gewelde krenten en rozijnen, fruit in niet te kleine stukken, daarin kunnen ze zich verslikken. Prik een appel of peer op een stok bijvoorbeeld. Daarnaast eten ze alle soorten bessen, dus ook de bes van de meidoorn, hulst en liguster dus lekker hangen voor de vogels. Pindakaas voor tuinvogels met fruit laten ze ook niet staan.
Eigenlijk eten ze alles ook restjes rijst of gekookte aardappel. Laat die niet te lang moet liggen omdat ze anders bederven.

 
Winterkoning, heggenmus en roodborst eten naast broodkruimels het liefst een zadenmix van kleine zaden, gedroogde meelwormen of kant en klare blokken met meelwormen of pindakaas met meelwormen. Als u verse meelwormen gebruikt laat dan geen dode meelwormen liggen, daar kunnen ze ziek van worden. Hang het op een beschutte sneeuwvrije plaats.


Specht, boomklever en boomkruiper houden van wat vet, spekzwoerden, pinda’s een gedroogde zonnebloem en vetbollen. Hang ze in een boom op een plek waar niet veel mensen lopen, bijvoorbeeld van huis naar de schuur.

Mezen geeft u vetbollen met zonnepitten en kleine zaden en ongezouten pinda’s aan een slinger, daar kunnen ze heerlijk hun kunsten vertonen en zijn ze een genot om naar te kijken. Zijn eten het liefst hoog boven de grond, in een huisje, aan een slinger of op een voederplank. Geef ook eens een halve kokosnoot te eten.

En nu dus maar wachten op sneeuw en ijs….. 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.