Tuin inspiratie op Chelsea, deel 1

Ieder jaar gaan duizenden mensen naar de shows van RHS (Royal Horticultural Society), De Chelsea Flower show in mei is daarvan de bekendste en ik denk ook de populairste. Dit jaar voor de 100ste keer, werd de show gehouden in het park rond het Royal Hospital in Londen, Chelsea. Het is een heerlijk, super Engels evenement met bezoekers uit alle leeftijds groepen; ouderen maar ook steeds meer jonge mensen. Die jonge mensen vertegenwoordigen ook steeds meer showtuinen, kleine opstellingen maar super hip en uit alle windstreken. Wat me weer opvalt is de enorme interesse van de bezoekers in de beplanting; overal kun je hand-outs krijgen met de preciese beplanting en de benaming van de planten in de tuin.

SNAP!
Een van de meest eigentijdse ontwerpen vond ik de gouden medaille winnende opstelling van Digital Capabilities van Tom en Paul Harfleet, van de University of Lincoln, al was het maar omdat er op een leuke manier gebruik werd gemaakt van Twitter. Het ontwerp is een achter melkwitte panelen verborgen tuin met groene planten, als er tweets zijn met #RHSChelsea, gaan de driehoekige melkwitte panelen open en dicht  en kun je de binnenkant en de beplanting in de ‘kas’ zien. Door ‘@DigCapabilities snap’ te twitteren, maakt een camera in de ‘kas’ een foto in de ‘kas’, op welk tijdstip dan ook. Deze zijn op twee verschillende tijdstippen donderdag gemaakt. om 14.17  en om 18.15

                                                                             

The Wasteland.
Er is nog een tuin, die voor mij het meest gaat over de groenontwikkeling van dit moment. The Wasteland, van Kate Gould. Ook zij won een gouden medaille. Het is een tuin die overal zou kunnen zijn op een verlaten industrieel gebied, op een terreintje tussen de huizen of een stuk waar is gesloopt. Het getuigt van ons verlangen naar de natuur, om op een stukje ongebruikte terrein een stukje natuur te scheppen. We zijn op zoek naar groen en willen groen beleven, we willen plekken die niet mooi zijn en ongebruikt niet zomaar laten verpauperen, maar we willen er een stukje nieuwe ‘Urban’ natuur van maken. Met materialen die ter plekke gevonden lijken te zijn, oude boodschappenwagens, matrasveren, en een oud bad, worden nieuwe elementen zoals hekken, schittingen en een stoel gemaakt. Het is een goed voorbeeld wat we zouden kunnen doen om onze omgeving groener te kunnen maken. Het is een voorbeeld van een goed georganiseerde buurttuin, met veel bloemen en planten; een individueel initiatief van groenliefhebbers.

In de volgende blog meer tuinen en trends.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.