Terrarium maken in een fles

Met het DIY pakket kun je je eigen terrarium fles maken.

Nodig:

 • 1 DIY Pakket met een 5 liter fles

Begin met een goed gespoelde droge fles en werk zo netjes mogelijk door trechters te gebruiken. Zo blijft de binnenkant van de fles schoon. Maak de eerste laag met steentjes of kiezels, de drainagelaag. Deze doe je hand voor hand door een trechter in de fles. Een laag van 2 cm is voldoende voor een fles van 5 liter. Breng de tweede laag aan met de trechter, de koolstof. Meer dan een kleine cirkel in het midden van de fles heb je niet nodig. Dit helpt de grond en de planten gezond te houden en onzuiverheden te filteren. Met een grotere trechter leg je de derde laag aan, de terrarium potgrond. De laag mag 5-7 cm zijn, hoog genoeg om de planten erin te planten. Verdeel de grond gelijkmatig over de bodem van de fles en druk de potgrond af en toe licht aan. Maak een gaten in de potgond, het liefst zo dat er twee planten in een mooie compositie in de fles komen te staan. Kies twee planten die je mooi vindt, meer planten kunnen er niet in de 5 liter fles, dat is teveel. In grotere flessen kunnen meer planten. Woel de aarde uit de wortels van het eerste plantje en laat het plantje door de hals naar beneden zakken. Gebruik de vork om de plant te leiden. Plant het plantje in het gat en druk het een beetje aan zodat het stevig staat. Nu kan het tweede plantje erin. Om je fles te starten kan mos helpen. Dit bedekt ook de potgrond en groen is toch frisser van kleur dan zwart. Rol het mos op met het mos naar buiten en laar het door de has naar beneden zakken met behulp van de vork. Rol het mos uit en manoeuvreer het op de plek waar je het wilt hebben. Dit doe je met de vork. Druk het mos licht aan op de potgrond zodat het zich kan hechten. Geef de fles een beetje water zo dat je aan de buitenkant rondom vochtige aarde ziet. Laat de fles de eerste week open zodat de fles kan acclimatiseren.  Leg na een week de kurk half op de fles. Probeer de fles na een week of twee te sluiten. Als er veel condens is laat je de fles een dagje ademen. Na een tijd kan de fles permanent dicht.

Wil je alles weten over Terrariums in een fles dan is het boek “Groen in Glas” iets voor jou.

11 Reactie's
 • Marije Beitschat
  Geplaatst op 15:25h, 01 maart

  Hoi Judith,

  Ik heb een terrarium gekocht. Nu vind ik de fles erg vochtig. Ik heb de dop er afgehaald. Ik merk eigenlijk geen verschil. Ik zie een aantal puntjes van het blad bruin worden en een puntje had ook witte pluisjes op zich. Ik ben bang dat mijn fles helemaal weg zal schimmelen. Wat kan ik het beste doen?
  Mijn terrarium staat op een krukje van 40 cm hoog. Ik heb vloerverwarming. Is dit een goede situatie.
  Tevens vraag ik me af of er actieve houtskool in mijn fles zit. Zou ik deze zelf nog kunnen toevoegen als ik een gat maak, de houtskool er in giet en het gat weer bedek met aarde?

  Heel veel vragen. Ik hoop dat je een tip voor mij hebt.
  Alvast bedankt!

  Groeten Marije

 • Judith Baehner
  Geplaatst op 09:39h, 05 maart

  Hey Marije, Ik weet niet waar je de fles hebt gekocht en hoelang de fles al dicht is. Zet je fles het liefst een tijdje open en op een goede lichte plaats. Dan is het afwachten. Soms als een plantje verdwijnt komt het wel weer een keer terug.

 • Peter
  Geplaatst op 22:14h, 03 april

  Wauw. Dit is cool. Maandje gelden mijn eerste pot gefabriceerde met inspiratie van groenlab en hij gaat lekker.
  Heb je trouwens wel eens een Musa (ja de bananenplant) in een fles geprobeerd?? Gr,

  • Judith Baehner
   Geplaatst op 15:10h, 13 april

   Hey Peter,

   Wat leuk dat je de smaak te pakken hebt! Een musa zou ik je niet aanraden in een gesloten fles. Deze groeien te snel over het algemeen. Je kunt het natuurlihk wel proberen.

   Groeten Judith

 • willem
  Geplaatst op 23:40h, 15 april

  Ik heb een terrarium gemaakt en wel zn grote en een kleinere maar ze dampen niet is dat wel belangrijk of hoef dat niet

  • Judith Baehner
   Geplaatst op 12:32h, 02 mei

   Hey Willem,

   Nee dat hoeft niet perse. Als er teveel condens is is het ook niet goed. Je moet wel even kijken of er wel vocht genoeg in de fles is.
   Succes

 • Anita bouw
  Geplaatst op 14:32h, 13 mei

  Hoi , ik heb ook een terrarium maar nu groeien de plantjes er uit , ze kunnen geen op . Wat nu ?
  Vooral het mos en de klimop worden erg groot.

 • Yves Decabooter
  Geplaatst op 10:48h, 06 juni

  Hallo Judith,

  Fijne bedankt voor de workshop gisteren bij Yves Rocher in Antwerpen.

  Ik hoop dat mijn terrarium zal lang duren.

  Gr,

 • Margarita
  Geplaatst op 09:16h, 19 juni

  Ik heb een paar maanden geleden een mooi ecosysteem gemaakt. Nu had ik vorige week de kurk eraf gehaald om te laten luchten, omdat ik vond dat er te veel condens op het glas zat. De kurk heb ik er de volgende dag weer opgezet. Nu is er ineens 1 paddestoel gegroeid in de pot. Het is er maar 1, met een hele lange steel en een klein hoedje. Het ziet er wel grappig uit, maar kan het kwaad voor de andere planten? Is het verstandiger om het te verwijderen, of moet ik het ecosysteem dit zelf op laten lossen?

 • deedee van etten
  Geplaatst op 14:58h, 20 april

  ik heb een 35 liter fles gekocht hoe veel plantjes kunnen hier in?

  • Judith Baehner
   Geplaatst op 14:43h, 08 mei

   Hey Deedee,

   Ik weet niet hoe je fles eruit ziet qua vorm maar je kunt er zeker 3-4 planten in kwijt.Daarnaast kunt je mos toevoegen en misschien stenen of hout.
   Leuk, ben benieuwd hoe je fles gaat worden.