sheroes, groene babes.

8 maart, vandaag, is het Internationale vrouwendag met dit jaar als thema ‘Heldinnen’. ‘Sheroes’. Vandaag wil ik stilstaan bij vrouwen in het Groen.

Als vrouw was het niet altijd eenvoudig om je bezig te houden met natuurwetenschappen. Vrouwen die zich met wetenschap bezighielden, waren vaak echtgenoten van wetenschappers. Deze vrouwen assisteerden hun  echtgenoten en konden zo deelnemen en zich bezig houden met onderzoek. Zij moesten hard werken om zich naast hun onderzoek te bewijzen als wetenschapper en werden vaak niet voor vol aangezien. In de botanie was dit anders. Dit was toegankelijker voor vrouwen; zij mochten wel met planten bezig zijn door ze te tekenen en te schilderen of ze te borduren. Heldinnen als Agnes Block, Maria Sybilla Merian en Alida Withroos tekenden en schilderden in de 17e en 18e eeuw planten en bloemen over de hele wereld en lieten daarmee ongemerkt een belangrijk erfgoed na. In de 19e eeuw waren er heldinnen als Concordia Amalie Nelle, Mary Treat en Sophia Bledsoe Herrick en Darwins dochters Elizabeth en Henriëtta. Zij deden belangrijk onderzoek door planten te verzamelen, te beschrijven en vast te leggen. Zij konden zich hiermee bezig houden omdat dit werd gezien als onschuldig tijdverdrijf. In de 20ste eeuw zien we naast vrouwelijke wetenschappers, die nu wel meer worden geaccepteerd, ook vrouwelijke tuinarchitecten die hun liefde voor planten laten spreken in hun ontwerpen. Niet een beetje tuinieren maar echt ontwerpen en uitvoeren. Ik bewonder vrouwen als Mien Ruys en Beth Chatto enorm om hun visie op tuinontwerpen en beplantingen.

Ik hoop dat ook steeds meer vrouwen en mannen over de hee wereld  experimenteren op gebied van planten en hun werking. Dat we de wereld daarmee gelukkiger en gezonder kunnen maken. Future Green! Mijn hart gaat er sneller van kloppen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.