0
  • Geen producten in het winkelwagentje.
Totaal:0,00

Rozenbotteljam maken

Ik ben dol op het maken van chutney’s en jams, heerlijk op brood of bij een stukje vlees. Ik heb het van mijn vader meegekregen, die maakt het ook zo graag. Hij groeide op op een boerderij ergens in Duitsland, en als kind stond ik al op een krukje aan het aanrecht te kijken hoe dat ging. Ik geef je mijn recept voor rozenbotteljam, een van mijn favorieten.

Benodigd:

  • 1 kg rozenbottels, het liefst biologisch
  • 600 gr geleisuiker, let goed op de verhouding op het pak hoeveel suiker je bij de rozenbottelpuree doet. Je houdt soms weinig van de rozenbottels over.
  • Sap van 1 citroen,
  • 1 th kaneel,
  • 1 geplette kruidnagel,
  • 3/4 schone jampotten. ( kook ze gedurende 5 minuten in kokend water om ze te sterilisren of was ze op een heet programma in de vaatwasser)

Maken:

Haal de kroontjes van de rozenbottels en was ze goed.  Doe de vruchten in een pan met ruim water zodat de rozenbottels onderstaan en laat ze ongeveer 40 minuten koken tot ze zacht zijn. Nu komt het lastige deel! Druk de gekookte rozenbottels in kleine porties door een zeef met een pollepel. Dat is lastig door de zaadjes. Blijf per portie lang genoeg met de pollepel over de zeef drukken totdat er moes aan de onderkant van de zeef uitkomt. Doe de puree in een pan en voeg geleisuiker, citroensap, kaneel en kruidnagel toe. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Doe de jam zo snel mogelijk in de schone potten. Sluit de potten af en laat ze op hun kop afkoelen.

Wij van het Groenlab zijn altijd met natuur bezig. Bekijk onze laatste stories of onze webshop voor creative inspiratie.

6 Reactie's
  • W.Hansma-Tolman
    Geplaatst op 21:24h, 26 augustus

    Misschien een aanvulling bij het verwerken:
    Gebruik na het koken een staafmixer voor het kleiner maken.
    Het zeven gaat dan gemakkelijker en de opbrengst is groter.

    W.Hansma-Tolman
    Hemrik

    • Judith Baehner
      Geplaatst op 09:07h, 15 september

      Het is misschien wat meer werk om het te zeven met pit en al, maar het wordt wel fluweelzacht en zoet. Met een staafmixer maak je de pitten stuk en ik weet niet of je dat proeft.

  • Michael
    Geplaatst op 13:14h, 04 oktober

    Snij de rozenbottels doormidden en ontkroon en ontzaad ze 😉

  • peetkneepje
    Geplaatst op 14:46h, 02 november

    ook handig, tikje ouderwets misschien, is een passe-vite, daarmee draai je de rozenbottels als het ware door de zeef en de pitjes kun je makkelijk weer weggooien

    • Judith Baehner
      Geplaatst op 21:17h, 02 november

      Ja een passé-vite is erg handig.

  • Lalalallaallalalalalalalaallalalalalalalalalalallalalalalalalallalalalaallalalalalalalalalala
    Geplaatst op 13:42h, 14 augustus

    Lalalallaallalalalalalalaallalalalalalalalalalallalalalalalalallalalalaallalalalalalalalalala