Groene oases van Roderick Vos

 Groene oase in Den Bosch

De passie voor groen was me vorige jaar al opgevallen toen ik op een avond de winkel en studio van ontwerper Roderick Vos, in De Bosch, bezocht. De winkel was al gesloten maar voor ons deed Roderick hem graag nog even open. Beneden in de prachtig en mooie rustig ingerichte showroom, die voelt als een woonkamer is er nog geen overtuigend groen maar eenmaal naar boven gelopen via de wenteltrap stroomt je in de ‘tuinkamer’ het groen tegemoet. Aan het einde van de trap staat een prachtige groene wand vol varens en boven de bureaus en de ‘inspiratieplekken’ hangen plantenhangers van formaat.

Groene werkplek

Daar zou ik wel kunnen werken. Het ademt groen en het voelt ook echt anders. De plantenhangers bestaan uit twee grote emmers/ buckets die in de bodem een lamp hebben die naar beneden straalt. In iedere pot past een behoorlijk formaat plant. Mijn liefde ging meteen naar de plantenhanger met de Rhipsalis micrantha. Deze vetplant kan heel groot worden en straalt dan iets monumetaals uit door de ruimte die hij, heel natuurlijk inneemt. De plantenhangers ‘The-Bucketlight-plantenlamp’ worden inmiddels geproduceerd en zij te koop via de webshop van Roderick.

 Zwevende schoonheid

Maar daar blijft het voor Roderick niet bij, duidelijk aangestoken door het groen, dook hij in de schoonheid van de orchidee. Hij werd gevraagd om een woon accessoire voor de orchidee te ontwerpen en wat is er mooier dan de orchidee te laten zweven; de Orqiud. Een plantenhanger waarin de orchidee als een bol met bladvormige peddels door de ruimte lijkt te zweven. Vooral dat luchtige doet de orchidee eer aan. Dendrobium,  Phalaenopsis, Cymbidium en Cambria gebruik je in mooie opstellingen door elkaar maar ook een enkel stuk vind ik heel mooi. Wil je meer weten over de artikelen en orchideeën dan is de styleguide ‘Art of Life & Roderick Vos heerlijk om door te bladeren. Via de link kun je deze bekijken en downloaden.

Vaas

Het nieuwste project VAAS doet Roderick samen met Oswin, getalenteerd keramist van werkplaats Artenzo. Hij maakt handgedraaide potten die aansluiten op de keramisch gegoten kroon die Roderick ontwierp. Samen vormen zij VAAS een bijzonder en uniek geheel. VAAS is een onderdeel van  Social Label waarin ontwerpers samenwerken met talentvolle mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en op deze manier kunnen groeien en het vak kunnen leren. Nu zijn het enkele stuks maar er wordt red gewerkt aan de productie van de vazen. Ik vind ze erg mooi en bijzonder.

Zowel de groene werkplek, de mooie uitstalling van bijzondere planten en een mooi maatschappelijk initiatief zijn echt van deze tijd en ik hoop dat veel mensen zich hierdoor laten inspireren.

fotografie rene van der hulst (orquid) en petra jansen (vaas)

fotografie rene van der hulst (orquid) en petra jansen (vaas)

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.