Over Rook!

Waar Rook is, is vuur. En daar begint het mee….. Buiten eten is in de zomer een van de dingen die ik het liefst doe. Een frisse salade uit de tuin of een aardappelsalade van de eerste oogst uit de moestuinbakken, en vooral veel verse kruiden. Allemaal lekker. Maar daarbij een lekker gerookt visje uit eigen (rook) doos is helemaal een “treat”. Maar hoe doe je dat? tegenwoordig, opgevoed door Meneer Wat Eet Ons, ben ik al en stuk wijzer als het om roken van eten gaat. Een rookpan had ik wel, maar het echte rookwerk en alles wat er bij komt kijken leerde ik pas toen ik het boek van Meneer Wat Eet Ons “Over Rook” mocht stylen voor Meneer en uitgeverij Good Cook. Ik dook er helemaal in en samen met Maarten Brunsveld (fotograaf) en Valentijn Dirks (kok) maakten we de foto’s en de gerechten voor het boek.  Begrippen als warm en koud roken, roken voor de smaak of om te conserveren, houtsoorten en verschillende rook-ingrediënten, tijd en temperatuur, rubs en marinades; in het boek ‘Over Rook’  wordt echt alles goed beschreven en tot in de puntjes uitgelegd. Een aanrader dus. Vanavond roken we een mooie heilbotfilet in de rookpan een Marokkaanse rub met koriander uit eigen tuin.
Voor de rub voor 4 heilbotfilets:
12 g keukenzout
5 g suiker
5 g geroosterd en gevijzeld komijnzaad
5 g geroosterd en gevijzeld  korianderzaad
3 g chillipoeder
paar draadjes saffraan fijngewreven
2 knoflooktenen, geperst
2 eetlepels verse fijngesneden koriander (uit de tuin)
geraspte schil van een 1/2 citroen

Meng de ingrediënten van de rub en smeer de heilbotfilet in met de rub. Laat de vis 4 uur afgedekt in de koelkast marineren.
Verwarm de oven voor op 175graden C. Rol de visfilets op tot rolletjes met een stuk keukentouw. Doe een beetje rookmot in de rookpan, plaatst het rooster erin en leg hierop de visrolletjes, op een stuk bankpapier. Sluit af met de deksel. Rook de vis 10 minuten op laag tot middelhoog vuur. Haal de rookpan van het vuur en laat ze nog 5 minuten staan; verwijder dan pas de deksel. Gaar de vis verder in de voorverwarmde oven, in ongeveer 8 minuten. Laat de visrolletjes op een warme plek rusten. West-Berlijn een lekkere frisse salade uit de tuin bij met venkel en aardbeienplakjes.

Kijk ook op //wateetons.com voor de website van meneer.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.