Orticolario! Ontdekking aan het Comomeer

Afgelopen week mocht ik ronddwalen in het prachtige park bij Villa Erba in Cernobbio aan het Comomeer. Deze sprookjesachtige plek wordt ieder jaar, in het najaar, overgenomen door kwekers, plantenliefhebbers, tuinarchitecten en iedereen die passie heeft voor groen. Niet zomaar een tuinbeurs met planten, showtuinen en artikelen maar elegantie, natuur  en bevlogenheid. Alles klopt, het is persoonlijk en ademt de passie van Moritz Mantero, directeur van Orticolario, Anna Rapisarda, art director en de vele medewerkers.

Orticolario-2

Planten

Allereerst vallen de vele planten op, een hele goede sortering van mooie buitenplanten van goede kwaliteit in veel variaties. De mensen die ze verkopen kweken ze zelf en kunnen je er veel over vertellen. De hoeveelheid aan variaties Dianthus (anjers), Begonia rex (bladbegonia), Rosmarinus officinalis (rozemarijn), Salvia (salie), allerlei varens, najaarsbloeiers en veel eetbare planten valt op. Het is dat ik met een rugzak aan het reizen ben maar het liefst was ik met een hele tas met planten naar huis gegaan. Twee prachtige bladbegonia kon ik niet laten staan en die gingen in de rugzak mee.

Orticolario

Tuinen

Hoewel er niet veel showtuinen zijn op Orticolario zijn het wel ontwerpen die me erg aanspreken en qua visie en uitstraling goed de tijdsgeest laten zien.  De tuinen geven je een gevoel van geborgenheid en omsluiten je als het ware. In de tuinen voel je de rust door het groen om je heen en door het gebruik van water. Water speelt een belangrijke rol in de tuinen. Als element maar ook ‘afwatering’ is in de tuinen heel duidelijk terug te vinden. De materialen die worden gekozen voor ‘bestrating’ laten genoeg ruimte voor de afwatering; gras wordt gecombineerd met steen, grind met staptegels of hout en zelfs wit zand in de tuin als pad. Mooie oplossingen en alternatieven voor het helemaal dicht tegelen van je terras en met genoeg ruimte voor groen. De tuinen laten ook zien dat we steeds meer de hoogte van ons stukje grond gaan waarderen en daar ook beplanten. Er wordt veel gewerkt met herbruikte materialen, Cortenstaal en hout.  De tuinontwerpers zijn in alle tuinen zelf aanwezig en vertellen je graag over hun beleving en hun ontwerp. Je ziet hier ook heel veel jonge en superhippe bezoekers die het tuinieren omarmen en zich hier laten inspireren.

Voor in de tuin

Van alle andere zaken voor in de tuin, of het nu gaat om fijne Opinel messen, matraskussens of terracotta potten, word ik ook al blij op Orticolario. Alles lijkt hier zorgvuldig te zijn uitgezocht, is van goede kwaliteit en vooral stijlvol. Na een hele dag en een avond, want dan is het hier wonderschoon aan het water met alle door kaarslicht verlichte tenten, weet ik dat ik weer terug zal komen.

Voor meer info kijk op Orticolario; op de perspagina vind je ook informatie in het Engels. Next Orticolario 30 september-2 oktober dus we moeten weer even wachten. Ik ben er dan zeker bij.

Bijzondere sfeer op Orticolario  (filmpje)

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.