Oogst uit eigen stads-moestuin en echte Duitse aardappelsalade.

 

 

Augustus oogstmaand, ook uit mijn kleine stadse-moestuinbakken komt een indrukwekkende oogst. Aardappelen en uien om een heerlijke aardappelsalade van te maken zoals ik van mijn Duitse oma leerde. Ik kan me er echt op verheugen, hoe het huis zich vult met de geur van gebakken spekjes . De geur waar ik fijne herinneringen aan heb.

De aardappelsalade wordt het lekkerst als je de aardappelen een dag ervoor kookt en pelt en garneert met de ingemaakte augurken uit eigen tuin van vorig jaar uit augurken inmaken

Recept zoals mijn oma en tante Hetti het al maakten.
Dit heb je nodig:
1- 1 1/2 kg vastkokende aardappels, kies een stevige kleine aardappel
1/2 blokje runderbouillon
200 gr spekjes of als je vega wil 200 gr halloumi in blokjes
1 grote of 2 kleine uien
peper en zout
augurken en een takje peterselie
voor de mayonaise: 1 eidooier en zonnebloemolie

extra: mixer

Kook de aardappelen in de schil; niet te lang laten koken hoor ze moeten een beetje stevig blijven. Giet de aardappelen af en laat ze even afkoelen zodat je ze kunt aanpakken en kunt pellen. Pel de schil van de gekookte aardappel en zet ze een nacht afgedekt op een koele plek of in de koelkast. Halveer de grote aardappelen en snijd dan alle aardappelen in schijfjes van ongeveer 1/2 cm dik. Kook een beetje water, doe het bouillon blokje in een kopje en giet het kokende water er overheen. Laat de bouillon even afkoelen en besprenkel de aardappel schijfjes met de bouillon. Niet teveel anders worden ze te nat, het gaat echt om de smaak. Bak de spekjes (of de halloumi) kort rondom bruin. Snijd de ui in kleine blokjes en de augurken in plakjes. Meng de aardappelschijfjes, de spekjes, de uienblokjes en augurken voorzichtig met twee eetlepels om. Schep er zo nu en dan een eetlepel (zelfgemaakte) mayonaise bij tot alles smeuïg is. Voeg peper en zout toe naar smaak. Lekkerst is om de salade goed te koelen voordat je hem gaat eten. Garneer de salade met verse peterselie.

Mayonaise maken:
Doe de eidooier in een kom. Klop nu de dooier op de hoogste stand en druppel er een beetje olie bij, als de olie helemaal is ogenomen door het eigeel, druppel je weer een beetje olie erbij. Dit herhaal je tot de het eigeel een beetje op mayonaise begint te lijken. Dan laat de heel langzaam iets meer olie in een dun straaltje in de mayonaise lopen. Neemt het niet meer goed op, dan stop je even tot de mayonaise weer glad is. Zo ga je door tot het echt mayonaise is geworden. Er gaat heel wat olie door, schrik niet.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.