Nieuw begin

(wegens storing kon dit bericht van 23-3 vandaag pas gepost worden)

Het begint al weer te kriebelen, de lente hangt, na een paar koude weken waarin we genoten van het ijs, in de lucht. Ik zal in de komende weken weer volop zaaigoed zien opgroeien tot tuinwaardige planten. Maar eerst de tuin in om te ruimen, te snoeien en te kijken naar de vorst schade. Zo op het eerste oog is te zien dat bollen die te vroeg hun kopje boven de grond hebben gestoken, slijmerige bladeren of punten hebben. Ik laat het voor een groot gedeelte zitten maar ik knip er ook een paar terug tot de grond. Ook de grote maagdenpalm, Vinca major” heeft een tik gehad en ik snoei hem gewoon helemaal weg. Het is net onkruid denk ik altijd en het zal wel weer terug komen.

De Pennisetum moet er nu ook aan geloven; dankbaar was ik voor dit gras in de winter die mijn tuin mooi opsierde met rijp en sneeuw.  Maar nu snoei ik ze kort om nieuw leven de ruimte te geven.

De Maagdenpalm; Vinca Major.  Dit is een groenblijvende bodembedekker die heel snel groeit en mooie paarse bloemen geeft. Ik heb de Vinca in mijn tuin gezet op een plek waar ik in de winter tegenaan kijk, en ik het groen dat kan waarderen. Eigenlijk vind ik de plant in de zomer niet zo leuk. Je merkt al aan de snelheid waarmee de plant groeit en woekert, dat je veel moet uittrekken gedurende het groei-en bloeiseizoen, om de plant onder controle te houden. Daarom durf ik de plant ook zo rigoureus terug te snoeien, komt wel weer op. Het wortelstelsel onder de grond pakt de draad wel weer op.

Terug gesnoeide Vinca loopt al weer snel uit.

Ook de klimroos krijgt een extra snoeibeurt, waarbij ik de dode punten, die zijn sterk verkleurd, snoei tot het eerst oog. Ook die vindt zijn lengte wel weer terug. Een klimroos heeft de eerste twee jaar niet zoveel aandacht nodig maar kan daarna er gesnoeid worden. Ik snoei de klimroos in het najaar altijd al een beetje terug, metname de lange uitlopers snoei ik iets terug. In de lente snoei ik de roos nog bij om uiteindelijk een sterke goede roos te houden. Kijk zelf goed hoe je de roos wil laten groeien en houd daarbij de hoodftakken als struktuur aan. Snoei de zijtakken tot 1 of 2 ogen terug van de hoofdtak voor sterke takken of snoei ze tot 2 of 3 ogen terug als je bepaalde gaten wilt laten begroeien.
Snoei de roos altijd net boven een oog. Dit oog loopt in de lente weer uit en wordt een nieuwe tak.  Dode takken kunt u in zin geheel wegsnoeien.

  

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.