Mini-moestuintjes


De moestuintjes zijn nog steeds hip en ook supermarkten doen lekker mee. Leuke actie van de grootgrutter die heel veel mensen aan het zaaien zet. Maar dan?  Wat moet je nu precies doen als je minimoestuintje gaan groeien en er blaadjes aan de sprietjes komen. Daarom een kleine cursus moestuintje zaaien, die we de komende tijd wat uitbreiden en vervolgen.

1. Plant de zaadjes in het bakje. Houd de zaadjes vochtig; geef ze regelmatig een beetje water met een gieter met een zachte broes en plaats ze onder plastic/folie zodat het vocht dat verdampt blijft hangen.

2. Als je zaailingen al twee echte blaadjes hebben wordt het tijd om door te groeien en ga je ze verspenen. Hiervoor zet je ze in een eigen groter potje. Wat je ook doe doe het heel voorzichtig en beschadig de worteltjes niet. Pak het plantje tussen twee vingers voorzichtig vast (niet aan het steeltjes trekken) Woel de aarde om het plantje een beetje los en haal het plantje uit het potje. Maak in de aarde van het nieuwe potje een gaatje en zet het plantje erin. Geef water. Planten zoals tomaat, aubergine, paprika die echt een grote plant moeten worden krijgen een groter potje alleen. Kies hiervoor de sterkste zaailingen uit. Kruiden plant je met een paar zaailingen in een grotere pot waar ze ruimte hebben om te groeien tot stevige plantjes.

3. Na een tijdje zijn ze groot genoeg en is ook de temperatuur lekker, dan kunnen ze naar buiten. (ongeveer half mei is het voor alle plantjes veilig) Zet ze in een ruime pot, moestuinbak of in de volle grond in de tuin.(uitplanten)  Laat de planten wel eerst even overdag wennen. (afharden)Mest de planten af en toe bij met een biologische meststof of maak zelf meststof van brandnetels.

 

Heb je vragen of weet je even niet hoe het moet, of wil je je moestuintje ter adoptie aanbieden, laat dan een berichtje achter of mail naar het Groenlab (zie contact)

3 Reactie's
 • yzette
  Geplaatst op 13:58h, 10 maart

  Hi Judith, leuk om even te scrollen door je blog. Fijn al dat groene nieuws. Wij hebben de moestuintjes ook in de aanslag staan om te gaan verzorgen, dank voor de tips. Benieuwd of het echt tot iets gaat leiden al die bonusaanbiedingen 🙂 Ook leuk jou te ontmoeten tijdens het Bloomon event. Ben jij eigenlijk al een urbanjungleblogger? groene groetjes, Yzette

  • Judith Baehner
   Geplaatst op 14:31h, 10 maart

   Hey Yvette, Leuk he dat moestuinieren, maakt niet uit hoe groot of hoe klein, als je er maar lol in hebt.
   en ja…. Ik ben al een urbanblogger! leuk he, jij ook?

   • yzette
    Geplaatst op 09:20h, 20 maart

    Hi Judith, wat leuk, ik doe inderdaad ook mee met de maandelijkse thema’s van de Urbanjunglebloggers. Ik zie dat je een boek hebt gemaakt, gaaf gefeliciteerd!
    De moestuintjes staat hier nu in de vensterbank en worden (nog) zoet gekoesterd door m’n dochter. Verheug me al op de salades en soepen ;)) Fijn weekend!