Langzame herfst

De deuren naar de tuin zijn weer iets vaker dicht en het leven verplaatst zich weer langzaam naar binnen. Dit jaar wel erg langzaam; het is al bijna november en het weer is nog zacht en aangenaam, de groenten in de moestuin blijven maar groeien en er zit ook nog groei in het gras. Ik maak me wel wat zorgen om alle planten en bomen die straks bij de eerste plotselinge koude nacht een klap kunnen krijgen. Het blad is nog lang niet overal af en de sapstromen in de planten en bomen zijn nog niet tot stilstand gekomen. Ik weet dat de natuur erg flexibel is maar ik houd mijn hart vast. Alles wat nu echt uitgebloeid is zoals de bollen van de ‘Annabelle’ (Hydrangea arborescens ‘Annabelle) snoei ik af en laat liggen in de tuin. Je kunt ook wat blad verzamelen en neer leggen of stro of hooi. Ik heb ook wat bubbelplastic in de schuur klaar liggen voor de eerste nachtvorst; daarmee kan ik in ieder geval de wortels en de stam afdekken als het moet. Vooral de jasmijn en de appelboom in de bakken in mijn tuin kunnen dan wel wat bescherming gebruiken. Als het wat langer koud blijft en de planten eraan gewend raken kan het plastic er weer af tot dat het echt heel hard gaat vriezen. Klussen die je nu nog gaat doen in de tuin, hadden eigenlijk al gedaan moeten worden maar kunnen de komende weekenden nog goed.

  • gras nog een keer maaien; niet te kort.
  • uitgebloeide planten terug snoeien, ook niet te kort, dat kan weer aan het begin van de lente.
  • Kas leegruimen en afgestorven planten zoals de tomaat op de composthoop gooien.
  • Alle kamerplanten die nog in de tuin staan, naar binnen halen, anders wennen ze niet meer aan het droge klimaat in ons huis.
  • Dahlia en gladiool als ze afgestorven zijn, voor de vorst opgraven en koel en droog wegzetten. (laat ze niet uitdrogen)
  • Vergeet de nestkasten niet  schoon te maken; daarin vinden vogels het in de winter fijn om te schuilen

Als de tuin er klaar voor is gaan we verder met de binnentuin!

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.