Kromkommer

Zo haal je ze echt uit je tuin, krom, te dik te dun, maar daarom smaakt het ook zo lekker. Vormen vol liefde. Maar waarom willen we dat it de supermarkt niet? Niet handig om te vervoeren, ziet er niet lekker uit? Een jaar of twee geleden kwam ik Noesjka Klomberg tegen van Voedseljutters.nl Zij ontwikkelde jutterstas om om het land en in kassen niet geoogste groenten en fruit te mogen plukken (zie Broedplaats ) Ook Chantal, Jente en Lisanne vonden het zonde om zo met ons voedsel om te gaan en zij kwamen met Kromkommer. De naam zegt genoeg. Op hun site kun je lezen dat wel 5 tot 10% van alle groente en fruit wordt weggegooid omdat ze niet voldoen aan ons beeld en verwachting en zo word er heel veel doorgedraaid, zoals dat heet. Dat vinden ze bij Kromkommer krom.

Door een onderzoek voor hun studie kwamen Chantal, Jente en Lisanne erachter dat er heel veel groente op de markt, bij supermarkten en restaurants werd weggegooid omdat het niet voldeed aan onze eisen. Sterker nog al snel kwamen ze erachter dat er hele containers met groente en fruit werden weggegooid voordat ze naar de supermarkt hun weg zouden vinden. Kleine paprika’s, tweeling tomaten, kromme komkommers en tweebenige wortelen. Daar zagen zij een kans, geen probleem! Op Duurzame dinsdag wonnen ze de Syntens Innovatieprijs en gingen ze aan de slag. Nu inmiddels samen met Too Good to Waste timmeren ze aan de weg met de groenten met een gezicht. Ze organiseren acties en campagnes om voedselverspilling onder de aandach te brengen.

Kromkommer komt nu met ‘Gekke groente in een potje” een eigen productlijn waarin groente wordt verwerkt die anders wordt verspild. Om de productie te gaan draaien zijn ze een crowdfunding gestart waar je nog net aan mee kunt doen via hun site. Het totaal van  25.000 is binnen maar de dames hebben grootse plannen en willen behalve soepen ook heerlijke sausjes en chutneys maken. Je kunt nog gekke groente held worden tot 14 maart. kromkommer crowdfunding Ik werd een Krommies redder en omarm het initiatief.

bron: kromkommer


Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.