Het Dr. Jac. P. Thijssepark, ieder seizoen anders

Echt om de hoek van Amsterdam, naast het Amsterdamse Bos, ligt het Dr. Jac. P. Thijssepark. Een park dat ieder seizoen transformeert tot een plek met een hele andere beleving. In de nazomer vind ik het ook zo mooi!

Greenies on tour

Met een hele delegatie talentvolle ‘Greenies’ uit binnen- en buitenland, ging het Groenlab afgelopen zaterdag op tour in en om Amsterdam. Na een tour door Londen afgelopen mei leek het ons een goed idee om dit voort te zetten rond Amsterdam. Het inspirerende van een diverse groep als dit is we allen een passie hebben voor groen maar toch iets anders daarmee doen. Een landschapsarchitect, een tuinarchitect, een tuinbaas van een landgoed en een beplantingsdeskundige kijken echt anders tegen een tuin aan. Voeg daar een vertegenwoordiger van veredelaars van nieuwe planten en een journalist aan toe en het wordt een bruisende dag. Thijssepark stond als eerste op de to-do-lijst.

Heempark

Het Thijssepark is een park dat heel anders is opgezet dan de meeste parken die we kennen. Het heeft een wildere en natuurlijke aanplant en staat vol met planten die in ons land van oorsprong voorkomen. De heemplanten. Die doen het dan dus ook heel goed. Als je maar goed nadenkt over welke planten je waar zet.  Het is nu ook weer een inspiratie voor de manier waarop we weer willen tuinieren. We brengen steeds meer een losse structuur aan in de tuinen en we mixen beplanting zodat je het gevoel van toevallig ervaart. Ongedwongen zodat je kunt genieten van natuur in je eigen tuin. Ook tijdens de gesprekken die we in het park hebben met elkaar merk je dat er een nieuwe stroming op gang komt. Het Thijssepark is gemaakt op veengrond en dat voel je. Als je op en neer springt veert de grond onder je en beweegt het park eigenlijk. In deze arme zure grond doen planten als Calluna (dopheide, heide die heel mooi los groeit), varens, zoveel soorten bij elkaar zie je niet vaak, Narthecium ossifragum (beenbreuk, wilde Dianthus (anjertjes) Polygonatum (salomonszegel)het echt heel goed. Ook uitgebloeid, verschoten van kleur enzaaddozen achterlatend ziet het er prachtig uit.

Als je door de tuinkamers van het Thijssepark loopt kom je telkens in een nieuwe wereld gemaakt door C.P Broerse en Koos Landwehr, die er in de jaren ’40 al mee begonnen. Het laatste deel van het park werd in 1972 aangelegd. Ik zou zeggen; ga er naartoe en geniet zelf van de nazomer in het park.

 

 

2 Reactie's
  • Pauline
    Geplaatst op 09:14h, 19 oktober

    Wat leuk, ik ben er nog nooit geweest maar altijd benieuwd naar nieuwe tuinen om te ontdekken.

    • Judith Baehner
      Geplaatst op 09:27h, 19 oktober

      Het is er nu weer zo mooi in de herfst. Kies een mooie zonnige dag of een dag met lage mist en plan een bezoek!