Augurken inmaken volgens Rijntje

Inmaken, jam en chutney maken vind ik een van de leukste dingen om te doen in de zo aan het einde van de zomer. Je kunt de lekkerste combinaties verzinnen en daar nog tot ver in de winter van genieten.   Het eerste dat dit jaaar op mijn lijstje stond wareb de augurken die ik in op de laatste dag in Frankrijk kocht op de lokale markt.
Ik maak ze in volgens het recept uit  Rijntjes Keukengeheimen, het kookboek dat Lizet en ik maakten en dat in april verscheen. We haalden voor de heerlijke recepten in dit boek inspiratie uit het kookboekje dat Rijntje Biljardt maakte in 1840 en vertaalden deze naar nu.

Augurkjes

1 kilo augurken, zout, hand vol witte druiven, een paar takjes venkelgroen, 5 blaadjes laurier,  1 blaadje foelie, 1 liter natuurazijn en een grote schone pot. (om potten schoon te maken kun je ze in de vaatwasser doen op de hoogste stand of ze een paar minuten uitkoken in water) Hou je van pittige augurken? Doe er dan een Spaanse peper of een handje peperkorrels en wat mosterdzaad bij.

Was de augurken en dep ze droog, laat ze in het vergiet en bestrooi ze met zout. Zet het vergiet op een bord en laat ze een nacht staan om uit te lekken. Doe ze de volgende dag in de schone potten met de druiven, het venkelgroen, de laurier en de foelie. Breng de azijn aan de kook en giet die over de augurken tot ze onder staan. Sluit de potten goed af en zet ze op een donkere koele plaats weg. Na twee weken zijn ze klaar om te eten. Haal wel telkens de augurken met een schone vork uit de pot, dan blijven ze langer goed.

1 Reactie
  • Moestuin Miep
    Geplaatst op 07:22h, 25 augustus

    Dat ziet er lekker uit! Volgend jaar, als ik ook augurken in de kas ga kweken, ga ik dit recept zeker proberen!