Groenklussen in september

In september lijkt het wel of de tuin even helemaal explodeert, een laatste kans voor alle planten en bloemen om nog te zorgen voor nakomelingen. Daarom is er heel wat te doen in de tuin, niet alleen opruimen en snoeien maar ook opnieuw planten en zaaien.

Zaaien in de moestuin in september

In de moestuin gaan rabarber en aardbeien de grond in voor de winter, die kunnen dan nog net even genieten van het milde weer en de opgewarmde aarde voor de kou komt. Dit weekend zaai ik ook veldsla, de ene helft in een koude bak (een palletopzetrand met glas) en de andere in de volle grond. Die uit de koude bak oogst je al in november/december en die in de volle grond oogst je in februari maart. Bij strenge vorst dek je de veldsla af. Bloemkool kun je ook nog zaaien. Kijk wel even naar het ras dat je zaait en of deze in de volle grond kan of dat een koude bak beter is. Onder glas kun je ook nog tot eind september andijvie zaaien en eind oktober verspenen. Laat ze in een koude bak doorgroeien en dek ze bij strenge vorst af met fleecedoek.

Kiemgroenten

Heb je het niet zo op moestuinieren in de winter of heb je geen moestuin, maar wil je wel verse vitamine bommetjes, zaai dan kiemgroenten. Dit kun je heel goed op je balkon doen en als het te koud wordt zaai je ze binnen. Tuinkers is wel de bekendste maar ik vind radijskiemen en broccolikiemen ook erg lekker. Probeer ook eens erwtenkiemen, daar maak je echt hele lekkere dingen mee.

Opruimen en delen met je vrienden.

  • Knip uitgebloeide bloemen weg; je kunt deze ook heel mooie bewaren en er een stilleven van maken.
  • Haal Dahliaknollen en Gladiolen uit de potten en bakken en leg ze koel weg, bijvoorbeeld in een kistje met kranten. Ze mogen niet te koud en niet te droog worden.
  • Snoei ook planten die te groot zijn geworden, het is nu ook een goed moment om ze te scheuren en te verplanten.  Deel ze met je vrienden.
  • Oogst zaden van doorgeschoten bloemen en groente; het is ook leuk om zaden te ruilen of zaden langs de weg mee te nemen en ze volgend jaar in potten te zaaien.
  •  Haal uitgebloeide (niet vaste) planten en bloemen weg uit de bakkende en maak de potten goed schoon om ziekten en schimmels te voorkomen. Vindt je het een beetje saai zo?  Zaai dan nog wat snijsla, radijs of wortelen in de potten of plant lekkere najaarsbloeiers.
  • Veeg je terras en balkon goed aan en maak een plekje waar je nog in de zon kunt zitten.
  • Maai je gras en leg of zaai nieuw op kale plekken.

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.