Fruitboompjes in de stad

 

Zelfs in onze stadstuin en voor de deur op de stoep in een grote bak, staat een fruitboompje. We hebben een zoete kriek, die al vroeg in juni vruchten geeft en een appelboompje, helemaal boordevol appels. Ons eigen stukje platteland op de stoep, in de lente vol prachtige bloesem en in het najaar vol heerlijke appels die je zo van de boom eet. Niet voor niets is het fruitboompje tuinplant van de maand augustus.

Fruitboom planten

Het fruitboompje plant je het liefst in het najaar omdat de boom dan nog kan wortelen voordat het echt koud wordt. In de lente kan ook maar dan duurt het veel langer voordat de boom kan uitlopen. Een appel- of perenboompje kun je als op 1 vierkante meter planten in de tuin of in een grote plantenbak of pot als het kan in de halfschaduw of in de zon. Deze laagstam boompjes kun je door snoeien heel goed klein en compact houden en er jaren plezier van hebben. Zorg ervoor dat het boompje voldoende humusrijke grond heeft om in te staan, en als je hem in een bak of pot zet een gaten voor da afwatering, dan wordt de grond niet te nat met alle gevolgen van dien. En we willen appels…. daar gaat het om. O ja, kies een ras dat goed ziekteresistent is, want een boom kan je heel wat zorgen bezorgen en je raakt er toch erg aan gehecht als hij er al een paar jaar staat.

Uitdunnen

Als je fruitboompje heel goed in bloei heeft gestaan en er kleine appels worden gevormd is de verleiding groot om ze allemaal te laten hangen, dat kan ook maar er komt een moment dat het beter is om je boom uit te dunnen. Het gaat me aan mijn hart, iedere keer weer maar alleen zo krijg je mooi fruit en zo gaat de boom ook het voorjaar daarna weer bloeien. Let er dan bij een jonge boom ook goed op dat de takken niet breken door het gewicht van de appels aan de top van de tak.  Je kunt de takken eventueel een steuntje geven met een stukje touw, zodat ze niet breken maar verwen ze niet teveel.

Fruitboom kopen

Hoewel appel- en perenbomen de meeste en mooiste vrucht geven bij kruisbestuiving,  zijn er ook soorten die goed zelfbesturend zijn. Dit zijn de rassen die je in de stad het best kunt planten als je ook echt vruchten wilt.

Tegenwoordig zijn er veel soorten kleine appel en perenboompjes te koop bij kwekers, het tuincentrum en zelfs op internet, Minitree en Bomenenzo

Lekkere appels zijn:

Appelboom Ballerina, groeit langzaam en blijven heel slank, ideaal voor de kleine tuin.

Appelboom Benoni, is een boom die heel goed in een kleine tuin kan worden geplant en goed zelfbestuivend is dus geen andere, gelijk bloeiende bomen in de buurt nodig heeft

Appelboom Ecolette, is en zelfbesturend appelras dat er ook in laagstam is en goed kan worden gebruikt voor biologische teelt omdat deze heel ziekte resistent is

Toffe peer is:

Peer Conference, een lekkere peer die goed ziekteresistent is en makkelijk bestuift.

In de herfst gaan we de appels en perenbomen

snoeien……

1 Reactie
  • Lisanne
    Geplaatst op 10:52h, 19 juli

    Bedankt voor je leuke blog! Mijn man en ik hebben zelf de aardbeiboom in onze stadstuin staan. Wel ieder jaar goed snoeien, zodat die niet groter dan 2meter wordt. Anders is het niet meer te doen in onze tuin.