Ambachtelijk mooi; gereedschap voor op een uitstal-tafel

Van planten wordt ik heel erg gelukkig en vooral werken en prutsen met en kijken naar planten. In mijn huis zet ik planten die qua gevoel bij elkaar passen op een tafel om er iedere dag naar te kunnen kijken. Daarbij zoek ik telkens naar mooie potten, schalen maar ook mooie gereedschappen zoals gieters en snoeischaren. Voor die laatste heb ik een zwak. Ik ben altijd op zoek naar mooie, stijlvolle en vooral goede snoeischaren en af en toe kom je iets heel bijzonders tegen. Iets dat en heel mooi is, en dus een plek op de uitstal-tafel krijgt, en iets dat scherp is en scherp blijft. Want kwaliteit vind ik een must.

Lievelingsschaar

Op zoek naar een lekkere snoeischaar en een bonsaischaar, je weet wel zo een mooie met van die grote oren, kwam ik een tijdje terug een prachtig gehard stalen snoeischaar van Okatsune tegen met een stevige en puntige bek. Je ziet hier het robuuste, het ambachtelijke en de kwaliteit. Kijk daar houd ik van. De snoeischaar is eigenlijk een stekschaar voor Bonsai maar ook ideaal voor het bijsnoeien van je kamerplanten. Je knipt er namelijk moeiteloos kleine takken mee door en de scherpe schaar laat mooie schone snede achter. Dat is voor het herstel van de plant echt heel belangrijk. Ik werk nu al een tijdje met deze schaar en gebruik hem zowel binnen als buiten voor van allerlei snoeiklussen omdat hij echt heel sterk is en door de small vorm kom je ook overal bij. In het begin moest ik even wennen aan de grip, wij zijn gewend om met de hele hand kracht te zetten, maar als je even doorhebt dat je deze schaar met je vingers stuurt is er geen weg meer terug. Dus er kwamen er meer. Een lange bonsaischaar bijvoorbeeld, van hetzelfde mooie materiaal. Deze gebruik ik om dood blad weg te knippen van kleine kamerplanten.De bonsaischaar met de grote ‘oren’ gebruik ik voor het grotere werk zoals het snoeien van de Monstera bijvoorbeeld.

Bulletproof

Ik ben over het algemeen wel zuinig maar soms niet netjes met mijn scharen; ik leg ze op plekken waar ze beter niet kunnen liggen (buiten onder een pot) en vergeet ze soms droog of schoon te maken, maar deze scharen blijven mooi en vooral scherp. Als je van tijd tot tijd goed schoon maakt en ze invet bijven ze je hele leven mooi. En omdat ik dat graag wil zo een schaar die iemand ooit eens zal erven, ben ik er toch zuinig op en is het leren holster dat ik heb voor de grote bonsaischaar wel een pre. Daarnaast is het ook nog eens gruwelijk mooi, zo een schaar in zo een leren holster.  Inmiddels heb ik al een aantal mooie scharen en die mogen bij mij bij mijn mooiste en dierbaarste spullen tussen de planten.

Even op een rij

Stekschaar – fijn voor kleine stevige takjes en het knippen van bloemen zoals rozen.                                          Lange Bonsaischaar – lichte lange schaar waarmee je overal tussenkomt – ik knip hier jonge, dor of dood blad mee weg en doe er kleine snoeiklusjes in flessen en terraria mee.                                                                                          Grote Bonsaischaar – Is een prachtige zware schaar waarmee je buxus en andere boompjes in vorm kunt knippen maar ik knip er bijvoorbeeld wat groter blad van kamerplanten mee af. Als de stelen maar niet te dik zijn. Niet dat de schaar het niet aankan, maar zo blijft de schaar wel scherp.

Wil je alles weten over de herkomst en/of gebruik van de snoeischaren? surf dan even door naar de site van Okatsune.

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.