fotografie judith baehner

Aardbeienplanten nu planten en stekken.

Van aardbeien heb je nooit genoeg en of je nu een tuin hebt, een terras met bakken of een balkon, aardbeien kun je overal laten groeien en ze doen het ook overal. Nu is het seizoen voor aardbeien natuurlijk al een beetje voorbij maar als je volgend jaar wil genieten van lekkere volle planten waarvan je blijft oogsten dan plant je nu nog jonge plantjes. Die kunnen dan nu nog goed wortelen voordat de kou begint en ze geven dan volgend jaar mooie vruchten.

Stekken

Heb je al aardbeienplanten in de tuin of in potten, dan kun je ook de uitlopers planten. Aan de uitlopers groeien nieuwe planten met die wortelen en zich hechten in de grond. Neem het plantje aan de uitloper dat het dichtst bij de moederplant zit. Als deze vast zit in de grond, dus heeft geworteld en gehecht, dan knip je de uitloper dicht tegen de planten door. alles na de kleine plant en nieuwe uitlopers knip je weg. Je kunt de nieuwe plantjes ook in potten zetten en laten uitgroeien. In de winter lijkt het soms of het helemaal misgaat met de aardbeienplanten in pot, maar geloof me ze komen straks gewoon weer terug. Beetje compost, warmte en liefde en het komt goed. ( als het heel erg gaat vriezen kun je ze even een paar dagen in een koele ruimte zetten waar de vorst niet zo hevig is)

Volgend jaar jam?

Je kiest een aardbei die bij je past; houd je van beschuit met aardbeien of wil je lekkere homemade jam?

Heerlijke vroege aardbei is de ‘Lambada’ , die oogst je al in juni.

Soorten die je blijft plukken, tot wel in oktober als het mooi weer is, zijn de ‘Ostara’ en de ‘Amandine’. De Ostara is heerlijk om zo te eten of voor op je brood. Amandine is lekker sappig voor de jam liefhebbers.

2 Reactie's
 • Jurre
  Geplaatst op 09:37h, 11 november

  Leuk stukje Judith, I

  Ik begin zelf ook altijd met de Lambada aardbei is er lekker vroeg maar ook erg lekker van smaak. Naast de Lambada heb ik ook nog de Ultyma in mijn tuin staan, die kan je ongeveer plukken als de Lambada zijn rijptijd over is.

 • marjet
  Geplaatst op 16:34h, 22 februari

  Leuk stuk! Ga ik doen.